Cimnastik belirli kurallar dahilinde aletli yada aletsiz yapılan vücut hareketleridir.
Aletli cimnastik, Ritmik cimnastik ve Temel cimnastik olmak üzere üç grupta toplanmaktadır.
Cimnastik yapabilmek için öncelikle esnek bir vücuda, bununla birlikte kuvvetli kaslara sahip olmanız gerekmektedir.
Cimnastiğe başlamak için genelde çok erken yaşlar tercih edilir.
Bunun nedeni çocukların hem kemik ve kas gelişimi sırasında esnekliklerini artırmak hem de kemik ve kas gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamalarını sağlamaktır.
Cimnastik bütün spor dallarının temelini oluşturan bir spor dalıdır ve çocuğun; özgüven, disiplin, zeka, kuvvet, esneklik ve estetik gelişimini etkileyen bir branştır.
Cimnastik eğitimi alan çocuklar daha sosyal ve dışa dönük bireyler olarak yetişirler.
Erken yaşlarda başlanan cimnastik eğitimi çocuğun vücut postüründe oluşan yada oluşabilecek olan duruş bozukluklarını da engellemektedir.
TEMEL CİMNASTİĞİN FAYDALARI
- Kasları ve kemikleri kuvvetlendirir
- Hareket kabiliyetini arttırır .
- Biomotor özelliklerin (kuvvet , koordinasyon , denge , esneklik , çabukluk vs..) gelişimini maksimumda arttırır .
- Algılama yorumlama karar verme ve dikkat gibi mental özellikleri geliştirir.
- Sosyal alanda daha özgüvenli ve kendini daha rahat ifade eden bireyler haline getirir.
- Spor disiplini kazandırır.
- Tüm branşların alt yapı temel eğitimini kazandırır.
- Oyun esnasında değişik düzenlerde ve değişik pozisyonlarda porcuların yerleşimi ve oyunun karakterine uygun bir durumda pozisyon almaları için, beden eğitimi dersinde de önemli bir yere sahip olan temel duruşların öğrencilere öğretilmesi faydalı olacaktır.
- Temel duruşların öğretilmesi ve bir rutin haline dönüştürülmesi zaman kaybını önlemenin yanında, cimnastik ve düzen alıştırmaları gibi iki önemli konunun destekçisi olacaktır.
- Oyunların amaçları içinde koordinasyon ve denge geliştirme gibi unsurlar vardır. Bu nedenle temel duruşlarla ilgili öğretime önem verilmeli ve bu konuya zaman ayrılmalıdır.
- Spor sağlıklı yaşamın altın kurallarından biri olduğu gibi, çocukların üzerinde cimnastik yapmanın etkisi çok daha yüksektir.
- Hemen her çocuk sporla ile ilgili faaliyetlerde bulunsa da, düzenli olarak cimnastik yapan çocuklar, yaşıtlarına göre birçok farklı niteliğe sahip oluyor, yetişkinlik yaşamlarında da genellikle spora devam ettiği gibi; hayatları boyunca, çocuk yaşta yaptıkları cimnastiğin etkilerini yaşamaya devam ediyor.
- Cimnastik esnasında yüksek enerji harcayan çocuklar, bu enerjiyi geri kazanabilmek için dengeli ve düzenli beslenmek durumundadır.
Kas ve kemik gelişimini olumlu yönde etkileyen cimnastiģin faydalarından biri de, beslenmeyi tetiklemesidir. - Cimnastik yaparken, vücudun birçok bölgesi koordineli bir şekilde çalıştığından, çocukların beyin gelişimini de desteklenmiş olur.
- Cimnastik ile ilgilenen çocuklar; disiplin konusunda başarılıdır.
- İlgilendiği spor dalında başarılı olmak için disiplinli olması gerektiğini öğrenen çocuk; başarı kazanmak için kendisine hedef belirlemesi gerektiğini ve bu hedef doğrultusunda sürekli çaba sarf etmesi gerektiğini de öğrenir.
- Bu nedenle cimnastik yapan çocuklar, yapmayanlara oranla disiplinli ve hedef odaklı kişilik yapısına sahip olurlar.
- Yapılan araştırmalar, düzenli olarak cimnastik ile ilgilenmenin odaklanma becerisini artırdığını göstermektedir.
- Cimnastik yapan çocuklar, ilgilendikleri spor dalı ile ilgili spesifik özellikler kazanmakla beraber, güçlü reflekslere ve yüksek odaklanma becerisine sahip olurlar.
- Bunun yanı sıra, yetersiz kaldığını hissettiğinde dahi, rakibini geçebilmek için kendisini zorlamaya alışan çocuklar, hayatlarındaki zorluklarla daha iyi mücadele edebilme özelliği kazanır.
- Olumsuz durumlarla başa çıkma konusunda cimnastik yapmayan çocuklara oranla çok daha başarılı olur.
- Düzenli olarak cimnastik yapan çocukların bağışıklık sistemi diğer çocuklara göre daha güçlüdür.
- Bu nedenle, çocukların cimnastik yapması, hastalıklarla daha az karşılaşmalarını sağlar.
- Bununla birlikte, obezite gibi sağlık sorunları da yaşamazlar.
- Fiziksel açıdan çok daha güçlü olan çocukların efor sarf eden cimnastik antrenmanlarını düzenli olarak yapmaları; kemik ve kas gelişimlerini sağladığı gibi; akciğerler ve kalplerinin de güçlenmesine yardımcı olur.
- Cimnastik ile uğraşan çocukların özgüveni daha yüksek olduğu gibi; rakip takım, seyirci, hakemler gibi spor müsabakalarına eşlik eden insanlarla uyum içerisinde yarışır.
- Bu nedenle cimnastikci çocuklar genellikle dışa dönük ve sosyal olur.
- Sağlığa zarar veren ve sporcunun başarısını olumsuz etkileyecek maddelere, takım içerisinde de izin verilmeyeceği gibi, çocuklar bu maddelerle tanışabilecek ortama genellikle sahip olmaz.
- Antrenmanlarda hızlı olmak ve çabuk karar vermek durumunda sıklıkla kalan çocuklar, bir süre sonra bunu hayatlarının her alanına uygulayabilir hale gelir.
- Bu nedenle, cimnastik yapan çocuklar, karar alma, matematiksel düşünme ve olasılıkları hızlı bir şekilde hesaplayabilme gibi konularda da kendilerini hızlı bir şekilde geliştirir.